EvenementenNieuws

Van maandag 2 tot en met donderdag 5 mei is Plein ’40-’45 in Amsterdam Nieuw-West dé plek voor ontmoeting, vieren en herdenken.

Dit jaar worden voor het eerst drie traditionele vieringen en een herdenking die voortkomen uit verschillende culturen met elkaar in een festival verbonden door verhalen, kunst, muziek, film, ambacht en nog veel meer. Samen met allerlei buurtinitiatieven, bewoners en partners is er een rijk en gevarieerd programma gemaakt.

Ook winkelcentrum Plein ’40-’45 is een partner tijdens dit festival en zal het toneel zijn van meerdere aspecten van het programma waarbij elke dag een eigen thema heeft.

  • 2 mei: Dag van gastvrijheid en barmhartigheid (Eid ul Fitr)
  • 3 mei: Dag van de Empathie
  • 4 mei: Herdenkingsdag
  • 5 mei: Bevrijdingsdag

Op maandag 2 mei kun je als onderdeel van de festiviteiten onder andere een workshop maantjes maken volgen. Deze maantjes achteraf in het winkelcentrum tentoongesteld.

Op woensdag 4 mei zijn er rondom het vrijheidscarillon op Plein ’40-’45 een aantal storytellers die verhalen over verzet en conflict vertellen. Enkele citaten uit deze verzetsverhalen zullen vergroot worden opgehangen in het winkelcentrum tijdens het festival, om nog eens op een rustig moment te bekijken.

Op deze woensdag vindt er tussen 13.00 en 17.00 uur in het winkelcentrum ook een leuke activiteit plaats om het Ramadanfeest te vieren. Tijdens deze activiteit deelt de grootmeester van de lach Nasreddin Hodja zakjes snoep uit, ondersteund door kindvriendelijke figuren die graag op de foto gaan met jou! Deze leuke uitdeelactie wordt ondersteund door muzikanten die vrolijke muziek spelen.

Op donderdag 5 mei wordt de vrijheid gevierd door middel van het grootste Vrijheidsmaal van Amsterdam. Met z’n allen geniet men van een heerlijke maaltijd bereid door ondernemers en organisaties uit de buurt.

Wil jij ook plaatsnemen aan het Vrijheidsmaal? Er zijn voor bezoekers van het winkelcentrum 25 maaltijden beschikbaar dus zorg dat jij de dagen voorafgaand aan donderdag 5 mei in het winkelcentrum bent en de Instagram en Facebook kanalen van het winkelcentrum in de gaten houdt.

Niet alleen eten staat op donderdag 5 mei op de planning maar ook de verzetshelden parade zal door het winkelcentrum trekken. Tijdens deze parade worden lampionnen getoond met de namen en verhalen van verzetshelden, gemaakt door scholieren in Nieuw-West.

Deze unieke festiviteiten wil jij echt niet missen! Kom dus tussen maandag 2 mei en donderdag 5 mei naar winkelcentrum Plein ’40-’45 en vier samen de vrijheid! Kijk voor meer informatie op wijzijnplein4045.nl.